El periodisme no és per a mediocres, o sí?

18 maig

“La qüestió no és ser ètic o no ser ètic, sinó humanitzar-nos o deshumanitzar-nos”. La sentència, clara, directa, colpidora, és del veterà periodista colombià i expert en ètica periodística Javier Darío Restrepo. Dimecres va pronunciar a Barcelona la conferència “Senyals d’identitat de l’ètica”, una xerrada organitzada pel Col·legi de Periodistes. En la seva intervenció, sàvia i gratificant, Restrepo va encadenar sentències com aquesta amb què es va aproximar a l’ètica i ens va convidar a reflexionar sobre nosaltres i sobre la nostra professió. Els seus pensaments, les seves reflexions, alhora serenes i punxants, van eixamplar molts dels interrogants que des de fa temps em ronden pel cap sobre el futur de la nostra professió.

Restrepo afirma que “l’ètica emana de l’interior de les persones, del propi instint”. I jo em pregunto: els periodistes, ens escoltem prou? Seguim prou el nostre instint? O en ocasions ens adapten a contracor a allò que no ens agrada, a allò a què ens veiem abocats, a allò que ens imposen una vegada i la segona assimilem, a allò que ens entestem en anomenar “rutines” per calmar el nostre desassosec?

Restrepo explica que “l’ètica no es pot separar de la natura humana perquè és la seva veu”. I jo em pregunto: els periodistes, fem un relat prou humanitzat? Aquest interrogant no és trivial, sobretot perquè el periodisme, com l’economia, la política o molts àmbits de la societat avui, corre el risc de deshumanitzar-se, de no transmetre prou fidelment, prou enèrgicament, el relat humà de l’actualitat, de la història recent. L’economia, per exemple, fa temps que s’ha deshumanitzat, amb bancs que miren més pels beneficis extrems d’un crèdit que per les persones que desnonen. I com aquest, en trobaríem molts exemples. De política i corrupció, també en va parlar aquest savi colombià, qui va assenyalar que els corruptes no distingueixen fronteres entre allò correcte i allò incorrecte; entre allò ètic i allò que no ho és. I amb el periodisme, em pregunto si mirem i narrem prou l’aspecte més humà de la crisi, l’aspecte més humà del que passa. Haurem de plantejar-nos-ho, aplicar-nos-ho i ensenyar-ho a les noves generacions que treuen el nas al sector. 

Ara fa uns dies, uns professors de periodisme em comentaven que van encarregar als seus alumnes de primer curs una crònica. Els docents van ometre un detall que creien sobrentès però que per als joves no va resultar tan obvi: per fer una crònica, cal sortir al carrer, cal observar la societat. El resultat va ser treballs amb algunes frases de l’estil “quan em vaig llevar, la mare ja m’havia preparat el cafè amb llet”. Alguns joves han d’aprendre-ho i alguns grans no han d’oblidar-ho: el periodisme no és, no ha de ser, egocèntric ni egoista, inclou mirar a la societat i fer-ho d’una manera humana; fer-ho, tornant a Restrepo i emprant les seves paraules, “entrant en sintonia amb totes les criatures que porten amb ells la naturalesa humana”.

Restrepo va recalcar que “no es pot ser ètic i conformista” i va afegir que “l’ ètica no es per a mediocres” perquè suposa una “invitació a l’excel·lència”. I jo em pregunto: els periodistes busquem sempre l’excel·lència? Perseguim prou la innovació? Cuidem com es mereixen tots els detalls? Tenim un neguit constant i inapagable de canvi, de millora, de reinvenció? O ens conformem de vegades? El periodisme no és professió per a mediocres. El periodisme no és per a conformistes.

Concloïa Restrepo que “sempre que estem davant d’un bon periodista, hem d’arribar a la conclusió que estem davant un bon ésser humà”. En el meu cas, sempre ha coincidit: tots els bons professionals que he conegut en l’ofici són també bones persones. El veterà periodista també reflexionava sobre la relació entre la utopia i l’ètica: “L’ètica és una utopia que no dóna descans”. Els periodistes ètics, els periodistes humanitzats no arriben mai a la utopia però sempre hi fan camí. Companys, bon viatge!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: