SOS: rescatem la llengua i les fonts

20 juny

Des de fa una setmana i quatre dies vivim en un país que, en termes oficials, “ha declarat la seva intenció de sol·licitar finançament europeu per recapitzalitzar els bancs”. La premsa internacional descriu aquesta realitat com “rescat” i els mitjans del nostre entorn, en un mal entès exercici d’equidistància, es limiten a dir que l’executiu de Rajoy demana una “línia de crèdit” que els mitjans estrangers anomenen “rescat”. Aquest ventall de possibilitats no és un exercici de sinònims sinó més aviat una mostra de com l’instrument més útil per comunicar-nos pot impedir que ens entenguem.

En un article magistral, la revista Time intentava explicar perquè Rajoy es resisteix a pronunciar la paraula “rescat”: perquè va negar fins a la sacietat aquest futur, perquè no vol comparacions amb Grècia, Irlanda i Portugal i perquè intenta avortar qualsevol sospita que acabarà com els governants dels països rescatats, és a dir, fora del poder. El cert és que les circumstàncies no eviten la realitat i que en descriure una hipoteca com un premi de loteria, Rajoy ha inaugurat els paraeufemismes, sí, aquells termes que van més enllà d’endolcir la realitat i intenten crear-ne una de nova, meravellosa, inexistent.

Diuen “ajuda” europea, però ajudar no és voluntariós i sense esperar res a canvi? Diuen “línia de crèdit”, però els crèdits no triem demanar-los o prescindir-ne? Diuen “rescat”, però els rescats no alleugen en comptes d’escanyar? El més preocupant, però, és segurament l’adjectivació “preventiva”: rescat “tou”. Quan encara no sabem les condicions que els socis europeus imposaran al prèstec, ja tothom assimila com a fets que el rescat serà “tou” i les condicions, “favorables”. Ens administren una lectura “preventiva” d’una realitat futura que ja no caldrà valorar.

La prostitució de la llengua va més enllà. També s’han posat de moda els còctels: barregem-ho tot, sacsegem-ho i servim-ho com informació. Un exemple, el titular “Grècia aposta per Europa”. La coalició d’esquerres Syriza – a què alguns mitjans han posat el cognom de “radical”- no prometia sortir de l’euro ni d’Europa sinó renegociar el memoràndum, però s’ha venut com una opció per sortir de l’euro, per abandonar Europa, per originar la catàstrofe. La premsa anglosaxona ha estat aquí més rigorosa en descriure la Nova Democràcia i el Pasok com les formacions “a favor del rescat” i no “a favor d’Europa”. El cas és que la degradació de l’ús de la llengua continua i arriba a extrems molt preocupants. En un informatiu he sentit l’expressió “ofensiva contra la violència”. ¿Ofensiva contra la violència? Seria còmic si no fos trist. El cert és que la llengua sí necessita un rescat.

Igual com la llengua, les fonts del periodisme també estan clamant per aquest salvavides. Ara fa uns dies, en una sessió de procrastinació a Twitter, vaig ser testimoni de com una associació veïnal interpel·lava una periodista perquè anés a cobrir un acte reivindicatiu. La professional s’excusava en l’enorme feina de redacció per justificar la seva absència i els demanava un comunicat. La reacció de la periodista em va resultar previsible i comprensible però no per això la vaig deixar de lamentar. Les dinàmiques del periodisme estan canviant i necessiten un rescat. Abans, els lectors buscaven els mitjans que tenien periodistes que recorrien i mimaven les fonts. Ara, en l’era de les xarxes, la reducció de costos i la crisi de valors, són les fonts les que interpel·len els periodistes d’uns mitjans que busquen uns lectors que estan, en la majoria dels casos, en un altre lloc. El periodisme, al revés. El periodisme, malalt.

Queda clar que la llengua i  les fonts del periodisme necessiten un rescat. Perquè si només els hi donem una “línea de crèdit”, una hipoteca per anar tirant, aquí no ens entendrem mai. Així que: SOS!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: