Un estiu molt didàctic

22 ag.

Ha estat un estiu de docència i descobriments. He aprofitat els mesos que fan de frontera entre el curs esgotat i la tardor que ens espera per ensenyar el que sé als altres, per aprendre coses noves i per escriure molt, però això darrer serà material per a un altre post.

L’estiu didàctic es va encetar al juny, quan vaig impartir el curs “Comunicació política i ciutadana 2.0: eines i usos” al Col·legi de Periodistes de Barcelona, on vam reflexionar sobre el llenguatge, l’ús, els errors i les potencialitats no explotades de Twitter per part dels polítics. El curs també va incloure continguts com ara com explicar històries col·laboratives, com utilitzar eines digitals  per a la visibilització de moviments socials i com funcionen les plataformes de peticions. Vam comentar altres exemples de ciberactivisme. La segona edició del curs es va celebrar al juliol a la seu del Col·legi de Periodistes de Girona on també es van generar debats interessants. El material de tot plegat es pot consultar en aquesta Linkgrafia.

I mentre vam reflexionar en un curs presencial sobre dinàmiques de comunicació a la xarxa, també al juliol, en un curs a la xarxa vam estudiar i analitzar dinàmiques de comunicació que en els darrers anys han marcat la premsa més física, la de paper, però també altres mitjans. Vam debatre al voltant de “La informació electoral en l’era de l’infoentreteniment”. Va ser en un curs d’un mes en el marc de la Universitat d’Estiu de la UOC i del qual es preparen noves edicions.

L’estiu també ha donat per reflexionar sobre l’exercici de l’ofici periodístic, sobre com explicar millor i sobre com integrar noves eines perquè ens ajudin a excel·lir en la nostra feina. Els periodistes, que sempre estem pendents de la novetat per caçar-la, per assimilar-la, per explicar-la, també hem d’estar atents a les novetats sobre el nostre ofici. I aprendre’n. Un quants de nosaltres ho vam poder fer amb el seminari sobre periodisme de dades organitzat per Media 140 amb Mònica Garriga al capdavant i en què la periodista Karma Peiró i el grup Data’n Press van ensenyar-nos molt. El que vaig aprendre ho he explicat en aquest post. Una altra xerrada interessant va ser la trobada informal amb la periodista Vicky Miró en què vam reflexionar sobre social media arran de la seva estada a Nova York i després de la qual m’ha recomanat seguir la pista a la xarxa de professionals com ara la periodista Amy O’leary o el professor de social media Sree Sreenivasan. I tot això, sense oblidar la jornada “The Project Showcase: organitzacions i projectes en la societat xarxa“, organitzada per The Project i el Citilab i sobre la qual ja en vaig parlar aquí.

Totes aquestes experiències han fet d’aquests mesos un estiu molt didàctic. D’aquí uns dies -malgrat la calor que encara fa- traurà el nas la tardor. I serà un nou temps per aprendre, per ensenyar, per compartir, per explorar. I per esperar que més gent s’hi sumi, que més gent s’hi llenci i que allò nou i interessant que fan molts professionals tingui la repercussió que es mereix. Som-hi!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: