El periodisme “volàtil”, a debat

8 jul.
Presentació del llibre "El periodismo volátil"

D’esquerra a dreta: Aira, Carrillo, Perales y Maymó.

Com podem millorar la informació política perquè interessi a la gent? De quina manera hem de caminar cap a un periodisme que conciliï l’entreteniment i la informació, la crítica i la pluralitat? Els periodistes s’han apropat massa al poder? Preguntes com aquestes es van plantejar dijous passat, 4 de juliol, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, on va tenir lloc un debat professional amb motiu de la presentació del meu primer llibre El periodismo volátil. ¿Cómo atrapar la información política que se nos escapa?.

El cap de la secció de política de TV3, Ernest Maymó; la professora de la Universitat de Vic Cristina Perales i el periodista i professor Toni Aira van intervenir en el col·loqui que vaig moderar. S’hi van posar sobre la taula algunes de les qüestions que planteja l’obra, com ara l’espectacularització de la informació política, la tendència a la campanya permanent o l’excessiva dependència del periodisme de declaracions. El debat va ser ben viu i el públic assistent va enriquir-lo amb preguntes i reflexions sobre la necessitat d’un periodisme polític més incisiu, la conveniència de plantar-nos a les rodes de premsa sense preguntes o la participació política que es vehicula a través de les xarxes socials.

El llibre El periodismo volátil. ¿Cómo atrapar la información política que se nos escapa? és el segon volum de la nova col·lecció That’s entertainment de l’editorial UOC i ja està distribuït a les llibreries. L’obra, amb un to assagístic, proposa un punt de partida per conèixer i intentar canviar un periodisme esmunyedís, que ja no està amarrat a la realitat sinó a mercè dels vaivens de l’espectacle. Al llibre, reivindico un periodisme entretingut en les formes però informatiu en el fons; un periodisme de qualitat, analític, plural i crític, al servei de la ciutadania.

L’obra ha nascut de la reflexió de la tesi doctoral, que vaig defensar al desembre de l’any passat. El llibre continua la col·lecció de la UOC que ha iniciat un altre llibre fet per Comress-Incom UAB i altres investigadors internacionals.

Una resposta to “El periodisme “volàtil”, a debat”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ressenya d’ “El periodismo volátil” a Capçalera | Nereida Carrillo - Setembre 29, 2013

    […] La revista Capçalera del Col·legi de Periodistes de Catalunya inclou en el seu número 161, del mes de setembre de 2013, una ressenya del llibre El periodismo volátil. ¿Cómo atrapar la información política que se nos escapa? L’obra, que va sortir a la venda el passat mes de juny, és la meva primera publicació i està editada per la UOC editorial. Els periodistes Ernest Maymó, Toni Aira i Cristina Perales en van fer la presentació el passat 4 de juliol. […]

Deixa un comentari